onsdag 7 oktober 2009

Svampjakt med TV-kändis

I helgen som var, nämligen i lördags, så var man ute i skogen. Den här gången åkte jag och Mari ut redan klockan 09 på lördags morgonen för att jaga svampar. Mari hittade i lokaltidningen att TV-kändisen och även författaren Pelle Holmberg skulle vara vid Mälarbadet i Södertälje och lära folk om svampar.

Väl framme möttes man av ett helt gäng svampintresserade personer och längst fram stod han, Pelle Holmberg. Med en välsmord tunga stod han och pratade om både böcker och svampar. Bland annat om vilka färger svampar kan färga kläder. Och det var verkligen fina färger som visades upp, bara gjord av olika svampar som färgas av.

Väl inne i skogen pratade han hur röksvampar stoppar blödning och en av deltagarna var snabbt framme och ville ha stopp på sin bödande tumme. Pelle sprutade lite rök från en av röksvamparna han hade plockat. Och det verkade fungera. Ännu ett tips som man kan ta med sig *yay*.

Pelle visade både mig och Mari helt nya svampar som ma inte hade en aning om att man kunde äta. Som man bara gått förbi tidigare. Helt suveränt. Vi plockade svampkorgen full av olika svampar och fick en hel del oätliga med oss. Tur var att Pelle var där så att dessa kunde ingå i ekosystemet på nytt.

Riktigt roligt var det att han berömde folk som hittade helt otroliga svampar som var ätliga. Precis som han sade så skall man inte dömma en svamp efter dess utseende. Precis som med människor påpekade han. Helt riktigt, det finns många godingar där ute.

Efter att spenderat flera timmar i skogen så självklart blev man sugen att åka ut till våra favoritskogar och mycket riktigt så hittade man flera godingar.

En helt lyckad dag med mycket mer kunskap i bagaget. Tacka Pelle för en lysande undervisning.

Här visar han upp ett urval av alla nya svampar man fick lära sig.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer: