söndag 11 juli 2010

Balkongen

Sorry för att jag inte hållit er uppdaterade på LÄNGE, men det är som det är... Vad har hänt på sistone?! Jag har flyttat ifrån min tre:a på en hyra av 8000 till en två:a med en hyra på 4000 :-) Är så supernice. Och dessutom har man fått en BALKONG :-)

Inte en dag för tidigt.

Tänkte uppdatera Er med balkongprojektet som jag drog igång med ungefär när jag flyttade in, dvs i slutet av maj/början på juni.


Bild före byggprojektet med balkongen. Ser inte så speciellt rolig ut, eller hur?!


Börjar att lägga trätrall på bolkonggolvet, mycket vinklar och sågande...


Här kommer det bli en utmaning att få trätrallen bra i denna vinkel på balkonen. Och självklart så är lilla linslusen Chanel med på ett hörn framför kameran.


Vinkeln igen för att fixa trätrallen ordentligt...


Trätrallen klar och en del av växterna som skall ut på balkongen. Nu börjar nästa projekt. Hur skall alla växter planteras ut? Hmm, börjar med ytterligare ett byggprojekt :-)


Just det, måste ju visa trätrallen hur det blev med vinkeln...


Stommen till en balkonglåda för alla växter :-) På papper låter det superbra, men blir det så i verkligenheten?!


Efter mycket sågande och borrande och ditskruvning av träskruvar börjar den verkligen ta form. Prada tittar ut och ser säkert en fågel att spana på ;-)


Eftersom balkonglådan är uppbyggd med två "plan" så skall vattnet från det övre planet rinna ned till det undre när man vattnar. Sedan så skall vattnet i det "undre" planet rinna ned till ett hål som sedan rinner ned till ett och samma ställe under, dvs en hink för återanvändning av vattnet.


Balkonglådan från sidan :-)


Hål i det "övre planet" för att rinna ned till det undre planet. 4 st hål.


Har en tjock plast som gör att vattnet rinner där jag vill ha det. Dvs inte igenom spånplankorna utan ut i "avrinningshålet". Plasten är 2 mms plast så att det inte blir några hål i den. Sedan så sätter jag dit en "markväv" ovanpå denna. Detta för att jorden skall bli bra och inte ligga direkt mot plasten.


Balkonglådan är nästan klar och under tiden nu när det har varit fint väder ute så har den fått tvättats ren från smuts och lagringar. När trätrallen har fått torka till så är det inoljning med trätrallsolja för att sedan målas med svart trätrallsfärg. Detta är 1:a målningen av 2. Många dagar utan att kunna vara på balkongen blev det.


Balkonglådan är klar. Trätrallen har målats 2 gånger och torkat. Nya utemöbler från Clas Ohlson i vitt (på rea) som sedan balkonglådan skall målas med :-) Chanel är givetvis med på ett hörn också.


Chanel njuter *mmm*


Utemöblerna


Balkonglådan. Där hinken står är vad "utrinningshålet" från baklonglådan är. Har upptäckt att det inte kommer så mycket vatten numera så hinken är borttagen och enbart ersatt med den gröna vattenkannan.


Bara för att piffa till det med lite färg så blev det två blommor i blått från den lokala trädgårshandeln som ligger alldeles i närheten.


På "övre planet" har jag enbart kryddor som växer. Det är Timjan, Persilja, Sweet basilika, Manga salvia, Oregano och Gräslök
.

"Undre planet" så växer sådan som blir lite större i höjden och här är det gurka som växer.


Ytterligare en bild på balkongen. Det är kompostgaller som är framför "balkonggallret" bara för att hundarna inte skall ramla ut. Hade det sedan valparna var små och det första som åkte fram när jag flyttade in. Sedan är det plastblomma (hmm...) runt om balkongen. Men det är grönt i alla fall :-) Belysningen Köptes på IKEA för många år sedan och är gröna blad som lyser i mörkret. Det fanns ett litet hål (då den tidigare hyresgästen hade en parabol) vid underkanten av ett fönster som jag dragit kablarna till belysningen igenom. På så sätt är det inga kablar som syns eller är dragna igenom balkongdörren och stör :-)


[OBS. Bilden tagen vid en mycket sen kväll] Detta är det senaste tillskottet i balkonglådan. Dvs Chili. Och det är den chilin som jag letat efter i så många år. Vet fortfarande inte vad den heter, men den har den där söta exotiska smaken och passar perfekt i en sallad med "limejuice". En liten thailänsk sallad med skaldjur i. *mumma*


[OBS bilden är tagen en mycket sen kväll] Bild på gurka med blom. Snart blir det gurkor :-)


[OBS bilden är tagen en mycket sen kväll] Första tomaten att bli mogen :-) Bry er inte om bladet som är bredvid, det blir så och tomatplantan rensad från sådana blad. Men tomaten var SUPERGOD :-)
Helt ekologisk tomat, vissa rapporter är att man kan få ut mellan 50-150 tomater per planta och säsong :-) Har sett en hel del tomater som börjar mogna redan...


[OBs bilden tagen en mycket sen kväll] Bild på balkonglådan med all denna präktighet till tomater, gurka och Chili. Balkonglådan är inte målad i vitt ännu, men det kommer. Har ju en semester att se fram emot att kunna göra det på. Än har man inte semester...

Hoppas att ni uppskattar bilderna lika mycket som jag uppskattar att sitta ute på balkongen numera. När det är tvättdags (har köpt mig en egen tvättmaskin) så har jag köpt en torkställning som går på höjden vilket gör att man kan torka kläderna fort men ändå vara ute på balkongen utan problem :-)

Over and out...


2 kommentarer:

Anonym sa...

åh så fint du har det på balkongen :) o vovvarna är söta som vanligt :) kram Sandra K

Ronnie Staxborn sa...

Tack Sandra <3 Det blev riktigt bra och mysigt på balkongen. Hehe, ja vovvarna är SÅ söta :-)